Nu cred că și-ar fi imaginat minerii de la Petrila, acum câțiva ani, că mina lor va deveni decorul unui spectacol de operă grandios, iar reprezentația care a adus muzica pe locul fostei exploatări a cărbunelui a fost una pe care, cu siguranță, cei care au văzut-o nu o vor uita curând. Festivalul Opera Nights, singurul festival de operă itinerant din România, a adăugat de anul trecut pe lista orașelor în care au loc spectacole și Petrila, iar Planeta Petrila, cum e cunoscut locul absolut special în care s-a transformat mina închisă, a fost o alegere firească.
Ediția aniversară a celui mai mare festival de operă în aer liber din România s-a bucurat de un succes pe măsură și de un adevărat record de audiență: peste 4000 de oameni au luat parte la spectacolele din cadrul Opera Nights, iar de departe cel mai spectaculos moment a fost recitalul de rock și operă susținut în decorul post-industrial de la fosta mină Petrila. Dacă anul trecut aici s-a auzit cantata Carmina Burana, anul acesta Alexandru Gruian, inițiatorul festivalului, s-a gândit la un mix între rock și operă.
”Ceea ce alegem trebuie să se potrivească foarte, foarte bine. Fiecare titlu este adaptat spațiului. Pentru mine fiecare loc este o provocare. Îmi doresc ca în fiecare loc să iasă bine și oamenii să fie mulțumiți. Asta e important. Se simte energia pe care oamenii o radiază spre orchestră, spre interpreti, dar și spre noi, spre organizatori.”
Artiștii Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovschi din Constanța au trecut cu lejeritate de la arii celebre, precum Nessun Dorma sau O Mio Babbino Caro, la hituri Qeen, Abba ori Donna Summer, iar fosta stație a pompelor de la mina Petrila a devenit cabină de machiaj pentru artiști. Soprana Daniela Vlădescu, director artistic al festivalului, spunea că bucuria de a aduce muzica aici a meritat efortul.
”Suntem obișnuiți de a cânta în locuri inedite, în spații neconvenționale. Cântăm pentru că trebuie să aducem bucurie oamenilor și prin spectacolele pe care le-am oferit în fiecare an și anul acesta am adus titluri nemuritoare de operă. În acest concert avem muzică pentru toate gusturile, muzică de largă popularitate din toate genurile. Rock-ul este o muzică asemănătoare operei, este asemănătoare operetei. Tot ceea ce ai făcut din suflet și cu respect pentru artist și pentru public este artă.”
Opera Nights face parte dintr-o serie de evenimente care promovează cultura în județul Hunedoara, iar faptul că a ajuns de la Brad până la Petrila înseamnă un efort considerabil, însă răsplătit de o audiență pe măsură. Festivalul este organizat de Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, în parteneriat cu Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovschi din Constanța, iar Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, spunea că succesul acestui eveniment ține și de faptul că ajunge în atât de multe comunități.
”Da, ofensiva culturală a județului Hunedoara continuă și mă bucură faptul că în fostă exploatare miniera Petrila sunt acte culturale de o asemenea amploare cum ar fi Opera Nights. Mă bucură în același timp că acest festival are loc pe întreg arealul județului, ceea ce nu e ușor, dar publicul hunedoreană merită toate aceste eforturi”
Finalul recitalului de la Petrila a adus un imens foc de artificii deasupra fostei mine, iar cei peste 1000 de oameni prezenți au savurat fiecare minut de muzică. Peste 4000 de oameni au asistat la cele cinci spectacole de la Brad, Orăștie, Petrila, Hunedoara și Deva, iar ediția de vara viitoare se anunță deja și mai spectaculoasă.