Întâlnirile Altfel, ediția 2: Toma Coconea

Data:

Toma Coconea, lecție de curaj și inspirație la Exploatarea Culturală Petrila, în cadrul celei de-a doua ediții a Întâlnirilor Altfel

 

Vineri, 20 iunie, Petrila a fost din nou loc de întâlnire între oameni și povești care ne inspiră: cea de-a doua ediție a Întâlnirilor Altfel, găzduită de Exploatarea Culturală Petrila, l-a avut ca invitat special pe Toma Coconea, sportiv de anduranță cu renume internațional și unul dintre puținii români care a dus spiritul aventurii dincolo de limitele posibile.

Chiar dacă nu a putut ajunge în zbor cu parapanta la fosta mină, din cauza vântului care l-a forțat să aterizeze aproape de lacul Maleia, Toma a fost primit cu entuziasm de cei care au venit să îi asculte poveștile, iar întâlnirea cu el a devenit rapid o după amiază între prieteni.

Toma Coconea a cucerit publicul prin sinceritate, modestie și povești de viață trăite la altitudine – de cele mai multe ori la propriu, alteori în sens metaforic. Fiind singurul sportiv din lume care a luat parte la toate edițiile competiției extreme Red Bull X-Alps, unde accesul se face pe baza invitației primite de la organizatori, după o selecție riguroasă, Toma Coconea a vorbit despre anii de pregătire, momentele de cumpănă, forța interioară și libertatea pe care o simte în zbor. Cu un palmares impresionant – inclusiv două titluri de vicecampion la una dintre cele mai grele curse de aventură din lume –sportivul originar din Petroșani a reușit să aducă în fața publicului nu doar povestea performanței sale, ci și o perspectivă despre viață în care limitele nu există decât pentru a fi depășite, iar singurele bariere sunt cele pe care ni le impunem singuri în mintea noastră.

Pe Toma îl leagă de fosta mină Petrila și o poveste personală, pentru că primul său loc de muncă, la 16 ani și o zi, a fost la Uzina de Preparare de aici.

În 1991,  când aveam 16 ani, aici mi-am început prima zi de lucru cu carte de muncă, chiar la 200 de metri mai în spate, la filtre, mai exact. Aici mi-am continuat liceul la seral și făceam schimbul 1 și 3. Sunt fericit că m-am întors, de data asta din altă perspectivă, pentru că, pentru mine, comunitatea înseamnă foarte, foarte mult. Pe mine comunitatea și Valea Jiului m-au împins foarte mult de la spate, și de asta mă simt dator, dar dator într-un mod plăcut, să promovez Valea Jiului cu drag oriunde merg. Aici m-am simțit ca în familie, de aceea și discuția din această seară a fost liberă, frumoasă. De când m-a invitat Ilie și mi-a spus despre Întâlnirile Altfel, m-am simțit onorat și mă bucur de distincția pe care am primit-o – cu siguranță o să vorbesc mai departe și de acest proiect, care cu siguranță va crește”, a spus el.

Chiar dacă a zburat peste Alpi, deasupra junglei africane, în Japonia, Nepal sau America de Sud, Toma Coconea se simte mereu aproape de Parâng, muntele pe care a început povestea sa. Și pentru că își dorește foarte ca Valea Jiului să fie cunoscută prin prisma frumuseții sale, Toma a vorbit în premieră despre un proiect în care este implicat și la care se lucrează chiar în aceste zile, care prevede o rută secundară a Via Transilvanica (cel mai lung traseu de drumeție din România, al cărui ambasador este) care să străbată Valea Jiului, și să treacă inclusiv pe la Exploatarea Culturală Petrila.

Discuția cu Toma Coconea a fost urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri, iar participanții au avut ocazia să-l cunoască dincolo de imaginea sportivului de competiție: un om cu o poveste autentică, care își trăiește pasiunile cu o disciplină rară și o seninătate molipsitoare, care te face să crezi că și tu ai putea încerca să îi calci pe urme.

”Întâlnirea de astăzi cu Toma Coconea a fost mai mult decât un eveniment: a fost un moment de profundă inspirație și o adevărată lecție de viață. După ce îl asculți pe Tomi, ai senzația că totul este posibil. Într-un loc în care poveștile pornesc din adâncuri, am ascultat un om care a urcat până la cer cu forța visului, curajului și a unei voințe de nedescris. Pe această cale le mulțumesc tuturor care au fost alături astăzi aici, alături de noi și ne reîntâlnim în luna iulie cu o poveste nouă și impresionantă, la cea de-a treia ediție a Întâlnirilor Altfel, întâlniri care aduc multă lumină, emoție și inspirație aici, la Exploatarea Culturală Petrila”, a spus Doinița Maria Bălănesc, directorul Direcției de Patrimoniu din cadrul Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, cea care i-a înmânat lui Toma Coconea titlul onorific de Ambasador al Exploatării Culturale Petrila.

Întâlnirile Altfel continuă misiunea de a transforma fosta mină Petrila într-un spațiu viu, al dialogului și al unei comunități în continuă creștere de oameni care cred în regenerarea prin cultură a acestui loc emblematic pentru comunitatea Văii Jiului. Proiectul aduce împreună oameni care inspiră, într-un context care valorifică memoria locului și îi dă un nou sens.

*****************************************

Întâlnirile Altfel este un proiect marca Altfel de locuri, organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara cu sprijinul oferit de Consiliul Judetean Hunedoara.

Prima ediție, din luna mai, a avut-o invitată pe Mariea Crâșmaru, deținătoarea recordului mondial pentru cea mai lungă distanță parcursă pe jos: peste 300.000 km.

Ne vedem la Petrila în iulie, cu un nou invitat special!

Până atunci, pregătiți-vă să fiți inspirați!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie Postarea:

Newsletter

spot_imgspot_img

Îți recomandăm

Pe aceeași temă
Similare

Întâlnirile Altfel, Editia 1: Mariea Crâșmaru

A călătorit într-o viață mai mult decât mulți dintre...