Peste 300 de voluntari din mai multe țări, pasionați de tradițiile milenare și de tot ce înseamnă antichitate, s-au adunat la Măgura Uroiului de lângă Simeria pentru cel mai așteptat spectacol al istoriei trăite. La Dac Fest, unul dintre cele mai mari festivaluri de reconstituire istorică din România, cei care iubesc istoria pot face o adevărată călătorie în timp, alături de dacii și romanii care au împânzit dealul, și nu avem parte doar de bătălii epice ori de luptele gladiatorilor, ci și de partea plăcută a vieții de pe vremea vechilor daci. Feluri de mâncare pregătite de romani, cu combinații de gusturi mai puțin obișnuite, ori cele despre care se credea că erau consumate de daci, au putut fi gustate de participanții la festival, iar atelierele cu diverse meșteșuguri ori cele unde puteai trage cu arcul au făcut deliciul copiilor. M-am bucurat mai ales să îl găsesc la lucru pe Komakiza, un armurier pe care îl urmăresc de ceva vreme, și care și-a montat la Măgura Uroiului atelierul de fierărie, ca să ne arate cum se făceau armele acum multe sute de ani.
În fiecare an, numărul celor care vin la acest eveniment este în continuă creștere, iar DacFest a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri de reconstituire istorică din România, mai ales că are loc în județul cu două capitale: cea a dacilor și cea romană. Radu Barb, directorul Direcţiei Generale de Administrare Monumente şi Promovare Turistică Hunedoara, crede că e și un important mijloc de promovare a județului.
La DacFest sunt prezente asociații de reconstituire istorică din Italia, Ungaria și Bulgaria, dar și de la Cluj, Alba ori Zalău. Din program nu au lipsit ritualurile antice, luptele de gladiatori și chiar un târg de sclavi, iar cea de-a 14-a ediție a Festivalului Dac Fest s-a încheiat, ca de fiecare dată, cu ceremonia focului sacru.