Nu cred că și-ar fi imaginat minerii de la Petrila, acum câțiva ani, că mina lor va deveni decorul unui spectacol de operă grandios, iar reprezentația care a adus muzica pe locul fostei exploatări a cărbunelui a fost una pe care, cu siguranță, cei care au văzut-o nu o vor uita curând. Festivalul Opera Nights, singurul festival de operă itinerant din România, a adăugat anul acesta pe lista orașelor în care au loc spectacole și Petrila, iar Planeta Petrila, cum e cunoscut locul absolut special în care s-a transformat mina închisă, a fost o alegere firească, deși Alexandru Gruian, manager cultural al evenimentului, mi-a spus că un spectacol de asemenea anvergură aici a fost o provocare.
Carmina Burana, cantata compusă de Carl Orff, e binecunoscută publicului și se cântă peste tot în lume, dar dirijorul Tiberiu Dragoș Oprea spunea înainte de spectacol că un asemenea loc o face și mai spectaculoasă. Foarte emoționată de locul acesta special a fost și soprana Daniela Vlădescu, director artistic al festivalului, care a vizitat înainte de concert Muzeul Salvatorului Minier, aflat la Exploatarea Culturală Petrila, și a dedicat spectacolul tuturor celor care au muncit în subteran.
Fosta mină Petrila a fost cumpărată de Consiliul Județean Hunedoara, care și-a propus să sprijine transformarea acestui loc într-un centru cultural unic în România, iar spectacolul de operă pus în scenă în acest decor post-industrial e doar unul dintre proiectele administrației. Cum așteptările sunt mari, la fel ca proiectele celor de la Asociația Planeta Petrila, autoritățile vor avea o misiune deloc ușoară în a finanța renașterea fostei mine, dar pașii făcuți până acum sunt semnificativi.
Festivalul Opera Nights, aflat la ce-a de-a noua ediție, a mai avut reprezentații la Orăștie, Brad, Hunedoara și Deva, iar participarea publicului a fost peste așteptări, mai ales că decorul pentru spectacolele prezentate a fost peste tot unul atipic, așa cum e Castelul Corvinilor sau mina Petrila, de unde puteți urmări spectacolul de mai jos.