Când am aflat că Banksy a trecut prin Borodianka și Kiev, eram sigur că mai devreme sau mai târziu o să-i văd desenele.
Din fericire pentru mine, a fost mai devreme decât mă așteptam: la câteva zile după ce am filmat acolo, am citit că niște hoți ar fi încercat să fure femeia cu extinctorul, desenată într-un cartier din Gostomel făcut praf de bombe.
Viceprimarul orașului Borodianka, Konstantin Moroz, a declarat pentru Radio România Actualități că autoritățile locale vor să protejeze aceste desene, ca să rămână pentru a putea fi văzute de cât mai multă lume. Realizate pe ziduri deja avariate, desenele riscă să se degradeze în scurt timp, dacă nu pot fi puse la adăpost – așa că mă bucur cu atât mai mult că am avut privilegiul să le văd.
Activ din anii 1990, Banksy e unul dintre cei mai cunoscuți artiști contemporani, ce combină arta satirică de stradă, umorul negru și graffiti-ul executat într-o tehnică distinctă de stenciling. Lucrările sale de comentariu politic și social au apărut pe străzi, ziduri și poduri din întreaga lume. Desenele lui de pe zidurile clădirilor bombardate m-au dus cu gândul la Ion Barbu, artistul care a împodobit cu desene și texte zidurile fostei mine și ale câtorva case din Petrila, și nu e deloc o paralelă forțată. Dacă nu mă credeți, veniți să vedeți Planeta Petrila.
Una peste alta, Banksy a făcut șase desene în Ucraina, iar eu am văzut cu ochii mei trei dintre ele. Mă pot considera norocos, deci.
Și data viitoare promit să le caut și pe celelalte.