Estonia e țara în care absolut toate serviciile publice sunt digitalizate și interconectate, inclusiv căsătoria sau divorțul fiind posibile fără nici un drum la primărie sau la notar. România, pe de altă parte, e țara unde accesul la internet și viteza conexiunii sunt în top, dar digitalizarea e în coada clasamentului european.
Ca să ajute la accelerarea acestui proces, mai mulți experți au fondat Edge Institute, un think-tank ce își propune să aducă împreună societatea civilă, autoritățile, mediul academic și antreprenorii din tehnologie. Abordarea digitalizării va avea în centru oamenii, mi-a spus directorul executiv al Edge Institute, Robert Berza, care mi-a explicat ce e această structură și ce își propune.
Printre membrii din board-ul Edge Institute se numără și Dragoș Stanca, unul dintre antreprenorii din tehnologie care s-a concentrat foarte mult pe zona de digital media. Fost jurnalist, Dragoș mi-a vorbit inclusiv despre felul în care digitalizarea poate avea efecte asupra mass media.
Programele de educație în acest domeniu sunt una dintre primele acțiuni concrete propuse de Edge Institute, care va încerca să faciliteze implementarea unor soluții care și-au dovedit deja utilitatea și care să aibă în centru preocuparea pentru oameni: ce își propun experții e să păstreze lucrurile simple atunci când vine vorba de interacțiunea dintre cetățean și serviciile publice digitalizate, și să crească gradul de încredere al utilizatorilor în acest gen de platforme.