Nu mai știu câți ani au trecut de când îl intervievam pe Dumitru Gălățan-Jieț la debutul său cu prima carte despre momârlanii din rândul cărora se trage, dar uite că neobositul cercetător a ajuns la volumul cu numărul 40, pe care l-a lansat chiar în satul al cărui nume și l-a luat, la Muzeul Momârlanului.
Față de mulți alți cercetători care scriu în acest domeniu, Dumitru Gălățan-Jieț are marele avantaj al autenticității: el nu este doar un etnolog, ci în primul rând e membru al comunității despre care scrie și îi cunoaște în profunzime resorturile și tradițiile. A pus în cărțile sale povești neștiute, a scos la lumină oameni din această lume a satului momârlănesc și a reușit să-i facă pe cei ce nu știau nimic despre ei să se uite cu altfel de interes spre Valea Jiului, așa că volumele sale își merită locul între cele care dau seama despre alcătuirea și istoria locului în care trăim.
Cartea cu numărul 40 spune povestea Cheilor Jiețului, una dintre cele mai spectaculoase destinații turistice ale Văii Jiului, și m-am bucurat să aflu că Dumitru Gălățan-Jieț lucrează deja la următorul volum. Până atunci, vedeți aici cum a fost la lansarea celei de-a 40-a cărți semnate de autorul petrilean.