Cea mai veche biserică din Valea Jiului a fost în sărbătoare, pentru că în Biserica Sînonilor se slujește doar în prima zi de Paște și în ziua de hram, care e praznicul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. Înconjurată acum de blocuri, vechea biserică, ce a fost clasificată ca monument, se află pe locul uneia ridicate aici cu multe veacuri în urmă, când munții ce domină Petroșaniul vor fi avut câteva sute de localnici. Părintele Marius Isai spunea că lăcașul acesta de cult e și o pildă de smerenie pentru credincioșii de azi, obișnuiți cu biserici mari și împodobite: ca să intri în bisericuța de lemn a momârlanilor, trebuie să te pleci.
Nu mulți credincioși participă la slujbă aici, chiar dacă în Biserica Sînonilor se slujește atât de rar, dar cei care vin spun că simt altfel comuniunea cu Dumnezeu într-un astfel de loc.
Câteva lespezi de râu mari cât un stat de om sunt înfipte în curtea bisericii, marcând morminte străvechi, și chiar masa altarului e făcută dintr-o lespede din piatră. După slujba de azi, biserica de pe malul Jiului va mai fi deschisă pentru slujire abia în ziua de Paște, când glasul vechiului clopot va chema din nou momârlanii la rugăciune.