Măsuratul oilor la stâna din Parâng

Data:

Ca să ajung la stâna de la Gura Plaiului am urcat până aproape de Parângul Mic, pe un drum deloc ușor, dar cu care momârlanii sunt obișnuiți de când se știu. A fost zi de mare sărbătoare, pentru că măsuratul oilor, care marchează urcarea oilor la munte, e un eveniment cu totul deosebit pentru crescătorii de animale.

Toate oile aduse la stână sunt marcate pentru a se cunoaște proprietarul lor și sunt date în primire ciobanilor, care le vor mulge și vor determina, în funcție de laptele adunat, câtă brânză primește fiecare crescător de animale. Ei folosesc un sistem de calcul vechi de sute de ani, dar extrem de eficient, pentru care utilizează mai multe unități de măsură și un răboj, totul fiind consemnat apoi cu grijă.

Ce înseamnă de fapt măsuratul oilor și cât de greu e să stai în munte mai bine de jumătate de an am aflat de la Dorel Călina și de la cei care conduc stâna din Parâng, familia Ion și Elena Gălățan, momârlani care țin la modul lor de viață, pe care îl duc mai departe indiferent de greutăți.

Stâna de la Gura Plaiului are mai bine de 100 de ani și niciodată nu a rămas fără oi. Ion și Elena Gălățan au șapte copii și nu se tem că n-are cine duce mai departe tradiția, pentru că toți îndrăgesc această ocupație de care momârlanii din Valea Jiului sunt atât de legați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie Postarea:

Newsletter

spot_imgspot_img

Îți recomandăm

Pe aceeași temă
Similare

Biserica Sînonilor

  Cea mai veche biserică din Valea Jiului a fost...

Pădurea Bicoloră

Una dintre cele mai active asociații din Valea Jiului...

New York

Nu se făcuse nici măcar amiaza când avionul cu...

ICR New York

De la New York m-am întors cu o mulțime...